GİBTÜ, 20 Ülkeden Bilim İnsanlarını Gaziantep’te Buluşturdu
Haber Kategorisi: Gaziantep

GİBTÜ, 20 Ülkeden Bilim İnsanlarını Gaziantep’te Buluşturdu

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Gaziantep Forum III, üç günlük programın ardından sona erdi.

Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen forum, yaklaşık 20 ülkeden akademisyen, bilim insanı ve uzmanı bir araya getirdi. Etkinlik, “İslami Müştereklerden Evrensel Vizyona: Yöntemsel Temeller ve Çağdaş Meydan Okumalar” temasıyla yapıldı.

Forumun açılış konferansını Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu verdi. Programa video mesajla katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İslam dünyasının ortak değerler etrafında bir araya gelmesinin ve küresel sorunlara çözüm önerileri geliştirmesinin önemine dikkat çekti.

Rektör Demir: “İnsanlığın geleceği hakkında söz söylemek, o geleceğin yükünden pay almaktır”

GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, açılışta yaptığı konuşmada İslami müştereklerin yalnızca Müslüman toplumlar arasındaki dayanışma açısından değil, insanlığın ortak geleceği ve sorunları bakımından da ele alınması gerektiğini söyledi. İslami değerlerin adalet, merhamet, sorumluluk ve özgürlük temelinde evrensel bir anlam taşıdığını belirten Demir, ortak paydanın farklılıkları ortadan kaldırmak olmadığını, farklılıklara rağmen insanların haklarını koruma iradesi olduğunu ifade etti.

Müslüman toplumların kendi aralarındaki anlaşmazlıkları derinleştirmek yerine ortak değerlerini geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “İnsanlığın bütününü kuşatmayan hiçbir düşünce ümmeti de ıslah edemez” dedi. Bilgi ve teknolojinin ahlaki sorumlulukla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Demir, özellikle yapay zekâ gibi hızla gelişen teknolojilerin insanlığın yararına kullanılmasının önemine işaret etti. Bilginin ahlakla buluştuğunda insanı yücelten ve hayatı koruyan bir güce dönüşeceğini belirten Demir, Gaziantep’in yalnızca üretim gücüyle değil, bilimsel ve düşünsel birikimiyle de uluslararası alanda öne çıkması gerektiğini söyledi.

Foruma altı ana oturum damga vurdu

Forum kapsamında altı ana oturum gerçekleştirildi. Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez, Dr. Nevvâf Tekrûrî, Prof. Dr. Recep Şentürk, Mehmet Nezir Gül ve Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu üstlendi. Oturumlarda İslami müştereklerin temellendirilmesi, itikadi müşterekler ve ihtilafın sınırları, fıkhî ortak zemin ve makâsıd, siyasi ve sosyal alanda müşterekler, çağdaş dönemde İslami müştereklerin durumu ile İslami müştereklerin yeniden inşasına yönelik pratik çerçeve ele alındı.

Bilimsel tartışmalarda ortak değerlerin günümüz dünyasındaki anlamı, farklılıkların yönetimi, Müslüman toplumlar arasında iş birliğinin geliştirilmesi ve evrensel sorunlara çözüm imkânları değerlendirildi. Forumun son gününde üç günlük oturumların çıktılarını içeren sonuç bildirgesi okundu.

Rektör Demir: “Bu tür organizasyonların devamı gelecek”

Forumun ardından değerlendirmede bulunan Rektör Demir, farklı ülkelerden akademisyenleri ortak bir düşünce zemininde buluşturmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Bu tür uluslararası etkinliklerin yalnızca akademik bilgi paylaşımı için değil, toplumlar arasında iletişim kurulması, ortak meselelerin çok yönlü ele alınması ve kalıcı iş birliklerinin geliştirilmesi bakımından da önemli olduğunu söyledi.

Üniversitelerin bilimsel üretimin yanı sıra insanlığın ortak sorunlarına çözüm arayışlarına da katkı sunması gerektiğini ifade eden Demir, forumda ortaya konulan fikirlerin toplantı salonlarıyla sınırlı kalmamasını, bilimsel çalışmalara, yayınlara ve somut iş birliklerine dönüşmesini önemsediklerini kaydetti. Demir, “Gaziantep Forum gibi organizasyonların devamı gelecek; bilimsel üretimi, uluslararası iş birliklerini ve ortak düşünce zeminini güçlendiren çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.