Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, TEKNOFEST 2026 kapsamında HAVELSAN yürütücülüğünde düzenlenen Sürü İHA Yarışması, 7-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Türkiye’nin farklı illerinden 19 takımın katıldığı yarışmada beş günlük mücadele sonunda ödüller sahiplerini buldu.
Yeşilkent Stadyumu’nda düzenlenen ödül töreninde “En Özgün Tasarım Ödülü” Kılavuz Sarsılmaz takımına, “En Özgün Yazılım Ödülü” ATÜ FlyLab takımına, “En İyi Takım Ruhu Ödülü” ise Kökbörü takımına verildi. Ödüller, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber ve protokol üyeleri tarafından takım kaptanlarına takdim edildi.
Başkan Şahin: “Gençlerimiz geleceğe vizyonla bakıyor”
Törende konuşan Başkan Fatma Şahin, gençlerin kendileri için büyük değer taşıdığını belirterek, “Siz bizim Newton’umuz, Edison’umuzsunuz” dedi. Geçmişte çocuklara “büyük konuşmamaları” yönünde telkinlerde bulunulduğunu hatırlatan Şahin, bugün ise gençlere “Büyük düşünün, büyük konuşun” mesajı verdiklerini söyledi.
Şahin, artık gençler için kağıttan değil, gerçek İHA üretiminin altyapısını hazırladıklarını ifade ederek, küreselleşme, yapay zeka ve siber güvenlik gibi alanlarda gençlerin donanımlı hale gelmesi gerektiğini vurguladı. Gençlerin başarılarının görünür kılınması gerektiğini dile getiren Şahin, destek verildikçe gençlerin yeni başarılara imza atacağını kaydetti.
Vali Çeber: “Gençlerimiz çok iyi projeler ortaya koydu”
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, bu tür yarışmaların süreklilik kazanmasının başarılı gençlerin ülkeye katkı sunmasını kolaylaştıracağını söyledi. Yarışma boyunca gençleri yakından takip ettiğini belirten Çeber, ortaya konulan projelerin kendisini memnun ettiğini ve tüm yarışmacıları tebrik ettiğini ifade etti.
Protokol konuşmalarında teknoloji vurgusu
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, gençlerin bilim, teknoloji ve sanatla ilgilenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, yaz tatilinde beş gün boyunca süren bu mücadelenin önemli olduğunu belirtti.
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ise Şanlıurfa’da düzenlenecek TEKNOFEST’e 10 takımla katılacaklarını açıkladı. Yılmaz, geçmişte kağıttan uçak ve gemiler yapıldığını, bugün ise gençlerin TEKNOFEST’te İHA üreterek önemli işler başardığını söyledi.
Hansu: “Gençler hayallerini gökyüzüyle buluşturdu”
T3 Vakfı Gaziantep İl Sorumlusu ve TEKNOFEST Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Hansu, yarışmaya Türkiye’nin 12 farklı ilinden 19 takım ve yaklaşık 160 gencin katıldığını belirtti. Hansu, gençlerin yalnızca bir yarışmada yer almadığını; bilgi, emek, cesaret ve hayallerini gökyüzüne taşıdığını ifade etti.
Güçlü ve bağımsız Türkiye’nin bilim, teknoloji ve üretimden geçtiğini vurgulayan Hansu, gençlere hayal kurmaktan, araştırmaktan ve denemekten vazgeçmemeleri çağrısında bulundu. Gaziantep’te başlayan bilim ve teknoloji yolculuğunun Şanlıurfa’daki TEKNOFEST ile süreceğini sözlerine ekledi.








